A finom ebédek és vacsorák kulcsfontosságú kelléke a megfelelő edény: cikkünkben a rozsdamentes fazekak, lábasok és zománcbevonatos verziók előnyeit mutatjuk be.
Zománcozott és rozsdamentes edények: melyik a jobb választás?
A konyhai eszközök kiválasztásánál a különböző anyagok és kialakítások rendkívül lényegesek: a legfontosabb, hogy a választott típus rendelkezzen azokkal a funkciókkal, melyek szükségesek az általunk elvégezni kívánt műveletekhez. A zománcozott edények és a rozsdamentes acélból készült fazekak, lábasok egyaránt népszerűek, de mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ebben a cikkben összehasonlítjuk a két típust, hogy segítsünk eldönteni, melyik passzol leginkább a Te egyéni igényeidhez.
Zománcozott fazekak és lábasok előnyei
Az alábbiakban bemutatjuk, mik a zománcbevonattal ellátott fazekak és lábasok legfőbb pozitívumai.
- Tapadásmentes felület, könnyű tisztíthatóság: a zománcozott felület egyfajta tapadásmentes bevonatként működik. Ez a réteg megakadályozza, hogy az ételek leragadjanak, ami a mosogatást is egyszerűbbé teszi: egy jó háziasszony pontosan tudja, ez mekkora könnyebbséget jelent.
- Korrózió- és rozsdaálló felület: a kemény zománcréteg ellenáll a korróziónak és a rozsdának. Ez a bevonat különösen hasznos savas ételek (például paradicsomos szószok) készítésekor, mivel ezek az alapanyagok a fémek felületét károsíthatják – ez egy silányabb minőségű lábas esetén előbb-utóbb korrózióhoz vezethet.
- Klasszikus megjelenés: a zománcos edények színes, fényes külseje esztétikai értékkel is bír. Sok zománcozott fazék és lábas széles színválasztékban kapható: ez lehetőséget ad akár arra is, hogy megtaláljuk a gyermekkorunkat és az otthon melegét idéző darabokat.
- Kiváló hőelosztás: az öntöttvas alapú zománcozott edények kiválóan tartják és egyenletesen oszlatják el a hőt. Ez különösen előnyös a lassú főzési folyamatoknál, mint például pörköltök vagy levesek készítésekor, ahol a lassú, egyenletes hőátadás biztosítja az ízek összeforrását.
Rozsdamentes acélból készült fazekak és lábasok előnyei
Pozitív tulajdonságai nemcsak a zománcborítású edényeknek vannak – a rozsdamentes fazekak, lábasok is büszkélkedhetnek szép számú előnnyel.
- Alacsony súly: jelentősen könnyebbek lehetnek, mint a zománcozott társaik, – a különbség legfőképp az öntöttvas alapú edényekkel szemben mutatkozik meg. Ez megkönnyíti az edények mozgatását, tárolását és kezelését, különösen akkor, ha nagyobb adag ételeket készítünk.
- Gyors hőfelvétel: a fém edények gyorsan felmelegszenek, ami nagyon előnyös, amikor rövid idő alatt szeretnénk ételt készíteni – sietős napokon még ez is rengeteget számíthat.
- Tartósság és hosszú élettartam: ezek a fémből készült fazekak és lábasok hihetetlenül tartósak, mivel nincs rajtuk zománc, amely lepattanhat vagy megkarcolódhat.
- Modern megjelenés: a rozsdamentes acélból készült edények modern, letisztult megjelenésűek. Egy csúcsmodern konyhában is hasznos lehet ugyan egy zománcos fazék, de valljuk be, a tökéletes összképbe jobban beleillik a fém változat.
Bármelyiket is válaszd, kínálatunkban biztosan megtalálod!
Megvan, melyik edény passzolna leginkább a konyhádhoz?
Ha igen, bátran nézz szét kínálatunkban, ugyanis a zománcozott fazekak, lábasok és rozsdamentes acél edények is egyaránt elérhetőek az egyéb konyhai kiegészítők mellett.
Válogass kedvedre és találd meg a legmagasabb minőségű konyhafelszerelést, mely hosszú időn át szolgál majd Téged a mindennapos ételkészítés során!